Повечето семейства прекарват доста време в кухнята: там се готви, често там се и се храним или просто си пием кафето с по-близките гости. Затова е много важно да сме обградени от удобни и многофункционални мебели, които при това радват окото. Важно е правилно да се подбере всеки елемент от кухненското обзавеждане, внимателно да се премислят всички нюанси, включително разположението на шкафчетата и системата на отварянето им. Ако при това кухнята е малка по размер, то задачата се усложнява, тъй като се налага да впишем в нея всички елементи, като оставим свободно място за придвижване и да направим помещението поне визуално по-просторно. Но няма нерешими задачи, тъй като за всяка кухня може да се подберат или поръчат най-подходящите мебели.

                Доста аспекти в използването на кухнята вероятно са различни в различните семейства, затова и мебелите ще бъдат различни. За нас е важно, без да копираме кухнята от списанието, преди покупка на кухненско обзавеждане ясно да определим за себе си начина, по който ще се използва помещението, за да не се окаже впоследствие, че някои от детайлите не са функционални, други не са необходими, а трети липсват.

                В някои жилища, колкото и странно да звучи това, има кухни „за красота“. Ако стопаните не обичат да готвят и го правят много рядко, то в кухнята трябва да царуват естетика и минимализъм: само най-важните мебели и уреди, за да се извършва при нужда необходимото.

Ако пък домакинята е делова жена,която отделя на приготвянето на храната малко време, тогава към организацията на пространството трябва да се подходи практично, като предметите се разполагат близко и са спестени всички излишни движения.

Напротив, ако сме любители-кулинари, ако обичаме редовно да глезим семейството си с вкусни специалитети, трябва да създадем кухня с максималното количество рафтчета, шкафчета и екстри, които могат да се вместят в пространството на помещението.

Ако в кухнята се прекарва много време извън приготвянето на храната, например там организираме своите семейни разговори и пием кафе, а също честичко посрещаме гости, трябва да отделим внимание не само на работната зона, а и на къта за столовата. Тя трябва да бъде максимално удобна и предразполагаща за дълъг уютен престой. Не е лошо при възможност тази зона да се отдели от работната, примерно чрез бар-плот или други прегради.  Реално бар-плотът все по-често става украшението на жилищата тип „студио“, понеже едновременно отделя пространствата, без да ги свива, и се използва пълноценно за работен плот, като не губим нито квадратен сантиметър от помещението.

Когато пък съвместяваме кухнята и гостната, в която можем да разположим къта със столовата, освен че е удобно, модерно и стилно, увеличаваме пространството два-три пъти, като в него можем да поместим много повече полезни неща като мебели и техника.

Време е да съставим проект.

Трябва внимателно да измерим всички параметри на помещението и да преценим къде ще стоят отделните модули на нашето кухненско обзавеждане. За целта може да помогне не само обикновения чертеж, но и някои достъпни програми за онлайн планиране. Добре е да се съставят няколко варианта, от който после да се избере най-добрият.

Ако зоната за хранене сякаш е по-лесна за планиране, то планирането на работната зона иска много голямо внимание. Печката, мивката и хладилникът са ключовите елементи, които трябва да разположим в непосредствена близост. Съществуват няколко варианта на тяхното разположение:

  •          Линеен. Той е подходящ за неголеми кухни. От едната страна на мивката има условия за измиване на зеленчуци, а от другата е хладилникът. Между мивката и печката е работната ни зона. Такава кухня може плавно да преминава към постоянната или сгъваема маса за хранене, която се поставя до прозореца.
  •          Двулинеен. Често се използва в тесните или преходни кухни. От едната страна се разполагат например печката и мивката, а от другата – хладилникът, като минималното разстояние между двете линии, необходимо за комфортна работа е 1,20 м. Използва се сгъваема или подвижна маса.
  •          L-образен. Подходящ е за всякакви кухни, освен за тесни и дълги. В този случай ефективно се използват две стени, за да се организират обеми за съхранение: ъглови, подвижни, въртящи се и т.н. При това зоната за хранене не пречи на преминаването и се разполага в ъгъла.
  •          U-образен. Един от най-удобните варианти за разположение на мебелите в кухнята. В този вариант излишните движения из работната зона са сведени до минимум, но трябва да се предвиди оптимално разстояние от 1.2 м до 2.8 м между противоположните стени.
  •          Островен. Това е много удобно, тъй като на „острова“ може да се пренесе например работният плот или масата за хранене. За целта обаче е необходимо общата площ на Вашата кухня да бъде поне 16 кв.м, за да няма засичане на движенията.