Щастливи сме, че най-сетне в жилището си сме отделили самостоятелна стая за нашето дете. Но как да подберем подходящите за нея мебели така, че да има всичко необходимо и при все това да остане приятното усещане за оригинално пространство, наситено с настроение и радост?

Преди всичко, когато избираме материали за детската стая трябва да преценим тяхната екологичност. Добро решение за стените са хартиените или коркови тапети, качествените бои. Добре е да изберем светли тонове: бял, бежев, пастелни оттенъци на розовото, синьото, ментовото зелено или прасковеното. Те ще помогнат визуално да се разшири пространството на малката площ.

Добра идея са също така фототапетите с дълбока перспектива, като например пътека, улица или река, губещи се в далечината. Този акцент трябва да се разположи на по-дългата страна – така визуално ще се раздалечат и околните стени. Главното е да изберем достатъчно светла рисунка.

Разбира се, не трябва да забравяме за ярките цветове, присъщи на душевността на детето. Но тяхното място е в акцентите и цветните петна в обзавеждането на стаята, например в аксесоарите и текстила. Цветовите съчетания зависят от избрания стил на интериора и неговата евентуална основна тема. Най-популярните „палитри“ за момчетата са съчетание на сиво, небесно синьо и оранжево; бежево, зелено и кафяво; синьо-зелено и жълто. За момичетата по-често се избират ментово-розова гама, сиво-люлякови цветове, а също така бял с различни ярки детайли.

Мебелите и обзавеждането трудно могат да се планират „от 1 до 18 години“. Интериорът на бебето, на малчугана в детската градина и на прилежния ученик ще се различават съществено. Затова нека ги разгледаме поотделно.

Детска стая за малко бебе

Неговата стая изисква малко уютно креватче /в самото начало може и люлка/, комод за дрехите, допълнително столче за повиване, малка кошница за първите играчки на детето. При желание може да с прибави и удобно кресло, където майката на спокойствие да кърми новороденото.

Детска стая за детето до три години

Вече е време да се добавят малка масичка и столче, необходими за творчески занятия. Ще ни потрябва и повече пространство за съхранение на увеличаващите се играчки – тук можем да проявим творчество в употребата на различни мебелни модули и чекмеджета. Дрехите на детето също така стават повече и по-обемни, за което ще е необходимо по-голямо шкафче.

Детска стая до 6-7 години

След тригодишна възраст ще бъде наложително креватчето на детето да се смени с по-голямо. Това може да бъде стандартния размер 80х200см или по-скромните 80х140-160см. В детската стая ще се наложи да се отделят зона за активност и любими занимания на детето. Така е възможно е да се появят рисувателен триножник, синтезатор или шведска стена.

Детска стая до 12-14 години

Време е ниската масичка да се замени с истинско удобно бюро. Вместо ниското столче детето ще се нуждае от добре преценен офис-стол с регулируема седалка и облегалка. При необходимост се поставя стелаж за книги и шкафът се заменя с друг, по-обемен.

Детска стая до 18 години

В случая най-съществена промяна търпи дизайнът и оформлението. Според предпочитанията на младия човек, цветовете, аксесоарите и подредбата в стаята могат да претърпят съществена промяна. В много отношения водещи ще са удобните съвременни технологии, или уютното пространство, в което тийнейджърът да покани приятелите си. На бюрото вероятно ще е необходимо място за по-широк монитор, а ако стаята действително е тясна, можете да помислите за удобен разгъваем диван, който нощем да се ползва като легло.